Home      100 jaar      Nieuws     Online verkoop      Acties      Boeken     Contact
Jubileum informatie        Over Wereldbibliotheek

zoek op deze website

Over Wereldbibliotheek     

woensdag 13 juli 2005
Honderd jaar Wereldbibliotheek 1905-2005

Honderd jaar Wereldbibliotheek 1905-2005
woensdag 13 juli 2005

‘Lezen is deelnemen aan de cultuur van verleden, heden en toekomst.’
(Leo Simons)

In 1905 werd de eerste gespecialiseerde uitgeverij voor literatuur en cultuur in ons land opgericht door Leo Simons, onder de naam Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur. Later werd deze uitgeverij omgedoopt tot Wereldbibliotheek. Literatuur stond toentertijd niet te boek als een goed renderende uitgeefactiviteit. Met vele WB-uitgaven werd een omvangrijke inhaalslag gemaakt bij het toegankelijk maken van literaire klassieken en belangrijke internationale auteurs.
De eerste titel, De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, was meteen een groot succes. Vele beroemde auteurs uit de Nederlandse en uit de wereldliteratuur zouden volgen: Couperus, Dante, Freud, Goethe, Multatuli, Schopenhauer, Spinoza, Dickens en Darwin, van wie velen nóg op de fondslijst staan.
Inmiddels zijn er ca 3.500 titels verschenen, waarvan de totale oplage in de tientallen miljoenen loopt. Het fonds groeit nog steeds met mooie titels van belangwekkende auteurs als Isabel Allende, Sándor Márai, Alberto Moravia en Susanna Tamaro.
Wereldbibliotheek heeft in de afgelopen eeuw grote successen beleefd. Zij is vandaag de dag nog steeds een kerngezond bedrijf, klein van omvang, maar groot van daden en, zeer uniek, nog steeds geheel onafhankelijk. De uitgeverij gaat de eenentwintigste eeuw tegemoet met het vaste voornemen om kennis en cultuur te blijven verspreiden. Simons wist precies wat hem voor ogen stond: ‘Niet alleen boeken uitgeven, maar ook de lezer brengen tot het ware genot ervan, is het doel van ons ondernemen.’ Nu, honderd jaar later, is dit nog steeds de traditie van Wereldbibliotheek.

U kunt meer lezen over de geschiedenis van Wereldbibliotheek in het gedenkboek Honderd jaar Wereldbibliotheek 1905-2005, dat in april 2006 zal verschijnen.


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)