Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Liesbeth Lagemaat winnares C. Buddingh’-prijs 2005
donderdag 23 juni 2005

Op het 36e Poetry International Festival is de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2005 toegekend aan Liesbeth Lagemaat voor haar debuut Een grimwoud in mijn keel.

Dit heeft de jury bestaande uit Maria Barnas, Sigrid Bousset en Wim Hofman, op woensdag 22 juni tijdens een speciaal programma op het 36e Poetry International Festival in Rotterdam, bekendgemaakt.

De jury omschrijft de gedichten van Lagemaat als ‘niet zacht en gemakkelijk of meegaand. Wat wordt afgeschilderd vanuit soms tegengestelde en grillige invalshoeken vormt tenslotte een sterk, trefzeker geheel van indringende beelden en zinnen die bijblijven’. De jury vindt de gedichten van Lagemaat ‘in hoge mate onvoorspelbaar, en getuigen van een oorspronkelijke geest’.

De andere genomineerde bundels voor de C. Buddingh'-prijs 2005 zijn Tegenberichten van Bernd G. Bevers (Prometheus), Pritt.stift.lippe van Eva Cox (Uitgeverij Holland), Alle enen opgeteld. van Micha Hamel (Augustus). De C. Buddingh'-prijs bestaat uit een geldbedrag van €1200,-.

Liesbeth Lagemaat (Bergen op Zoom, 1962) studeerde Nederlands en Taal-en Literatuurwetenschap. Lagemaat heeft gewerkt als journalist, actrice, reclametekstschrijver, accountmanager en docent Nederlands. Op dit moment is ze werkzaam als docent in Utrecht, waar ze drie dagen per week
alfabetiseringslessen aan Turkse en Marokkaanse vrouwen geeft. Ze publiceert regelmatig gedichten in De Tweede Ronde en werk van haar werd opgenomen in Gedichten 2001 van Davidsfonds Literair.

Meer over Een grimwoud in mijn keel