Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

Boekhandelsoptreden vertalers De Russische muur van Alisa Ganíjeva
woensdag 22 februari 2017

Op donderdag 16 maart vindt de boekvoorstelling plaats van De Russische muur van Alisa Ganíjeva in Boekhandel Limerick in Gent. De vertalers Els De Roon Hertoge en Annelies de hertogh zullen over de roman komen vertellen en lezen enkele stukjes voor. Als extraatje zullen ze enkele typisch Dagestaanse gerechten zoals die in het boek voorkomen uitleggen. De Russische muur van Alisa Ganíjeva verschijnt op 7 maart. Zie hier voor meer informatie over de avond.

Over De Russische muur
De jonge Dagestaan Sjamil probeert zijn brood te verdienen als journalist in een stad aan de Kaspische Zee. Op een dag gaat het gerucht dat de Russen de roerige Kaukasus met een muur willen afsluiten van Rusland. Dit leidt tot grote onrust. Allerlei verschillende groeperingen proberen de situatie naar hun hand te zetten, van pro-islamitische demonstranten uit Koemikië tot strijders voor een ‘verenigd Lesgistan’. De sfeer wordt steeds grimmiger.

Sjamil doet intussen alsof er niets aan de hand is. Hij spreekt veel af met zijn vrienden, probeert meisjes te versieren, danst de nachten weg in de disco. Maar wanneer zijn verloofde Madina besluit voortaan gesluierd door het leven te gaan en een salafistische strijder de bergen in te volgen, kan ook Sjamil zijn ogen niet meer sluiten. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling wanneer de eerste doden vallen.

De Russische muur, geschreven vol humor en taalvernuft, laat zien hoe een land als Dagestan, met zijn vele volkeren, religies en talen, functioneert en wat er kan gebeuren als radicale ideeën en overtuigingen het leven in de greep krijgen.