Internationale première HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

Elastisch Europa van Robin de Bruin
donderdag 15 mei 2014

Met de Europese verkiezingen in aantocht verschijnt bij Uitgeverij Wereldbibliotheek Elastisch Europa. De integratie van Europa en de Nederlandse politiek, 1947-1968. van Robin de Bruin.

Nederlandse politici brengen de Europese Unie tegenwoordig vooral in verband met Brusselse bemoeizucht en geldverspilling. Hoe anders was dit tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, toen een groot deel van de Nederlandse politiek het Europese project hartstochtelijk toejuichte. Achter het vaandel van de Europese eenheid werden uiteenlopende dromen nagejaagd. Zoals de columnist Jerôme Heldring het eens treffend uitdrukte: ‘Het Europese ideaal is elastisch. Het kost niet veel moeite er van alles in onder te brengen.’

In Elastisch Europa wordt afgerekend met de opvatting dat Europese integratie het resultaat zou zijn van een grootscheepse zwendel van samenzwerende eurofiele politieke elites, tegen de wens van hun kiezers in.

Robin de Bruin (1971) is docent moderne Europese geschiedenis bij de opleiding Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij als docent politieke geschiedenis bij de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan die laatste universiteit zal hij op 9 mei 2014 de proefschrifteditie van dit boek verdedigen.

De auteur was op maandag 12 mei te horen in het Radioprogramma NTR Academie (Radio 5). Klik hier om het telefonische interview te beluisteren.