Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Boekpresentatie Esther de Boer-van Rijk: Hollands populairste actrice
woensdag 14 mei 2014

Op zondag 18 mei om 16.00u wordt Esther de Boer-van Rijk. Hollands populairste actrice. van Joosje Lakmaker gepresenteerd in het Joods Historisch Museum. Tegelijkertijd wordt in het museum een tentoonstelling geopend over Esther de Boer-van Rijk.

Esther de Boer-van Rijk werd beroemd als vertolkster van Kniertje in Herman Heijermans’ toneelstuk Op hoop van zegen. Het stuk werd meer dan duizend keer gespeeld, overal in Nederland en in het buitenland. Maar in de ruim zestig jaar dat Esther de Boer op het toneel stond, speelde ze honderden andere rollen, waarmee ze de lieveling werd van het toneelpubliek. Toen ze in 1937 werd begraven, stonden duizenden mensen langs de route van de begrafenisstoet om haar de laatste eer te bewijzen.

Joosje Lakmaker vertelt het fascinerende levensverhaal van een meisje uit een armoedig orthodox-joods gezin in Rotterdam dat zich ontwikkelde tot de belangrijkste joodse actrice in Nederland. Tegelijkertijd schetst zij het beeld van het acteursbestaan in een tijd zonder toneelsubsidie, met voorstellingen in kermistenten, tochtige kleedkamers en eindeloos veel reizen per koets, trein of binnenschip. En het is het verhaal van Esthers turbulente verhouding met Hollands beroemdste toneelschrijver, Herman Heijermans.

Tegelijk met het verschijnen van deze biografie opent de tentoonstelling Hollands populairste actrice. Esther de Boer-van Rijk in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Deze expositie toont ruim 150 voorwerpen die haar leven en acteerstijl in beeld brengen, zoals foto's, filmbeelden en hoorspelfragmenten. De tentoonstelling is te bezoeken van 19 mei t/m 28 september 2014. Kijk voor meer informatie op de website van het Joods Historisch Museum.