donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

donderdag 1 maart 2018
Lees nu alvast een fragmant uit Vaderland van Fernando Aramburu

dinsdag 20 februari 2018
Het leven in tijden van vrede op longlist van Europese Literatuurprijs

vrijdag 16 februari 2018
De winter voorbij van Isabel Allende op nummer 1 in de Bestseller60!

Boekpresentatie Worden zoals wij in SPUI25
dinsdag 6 mei 2014

Wie een alledaagse spijkerbroek draagt, geldt als vrij individu. Wie afwijkt en een hoofddoek omknoopt, wordt gezien als kuddedier. Hoe zit dat?

Op 21 mei wordt in SPUI25 i.s.m. de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam het boek Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de ge´ndividualiseerde samenleving sinds 1945 van Bram Mellink gepresenteerd.

Zijn we wel zo ge´ndividualiseerd als we denken te zijn? Historicus Bram Mellink deed onderzoek naar onze individualistische idealen en het onderwijs sinds 1945 en kwam tot de conclusie dat ons streven naar zelfontplooiing in feite is ontaard in groepsdwang. Jezelf zijn is norm geworden en wie van die norm afwijkt ľ de moslim, de orthodoxe christen, maar ook het kind met het rugzakje ľ moet bekeerd worden; iedereen moet 'worden zoals wij'. Hoe is dit zo gekomen? Kan individualisering wel groepsvorming zijn? En wat voor spanningen levert het Nederlandse geloof in het vrije, zelfstandige individu op in de multiculturele samenleving?

Tijdens de boekpresentatie van Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de ge´ndividualiseerde samenleving sinds 1945 wordt een eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Markha Valenta, universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Uitgever Koen van Gulik (Uitgeverij Wereldbibliotheek) sluit de avond af.

Aanmelden kan hier.