Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Mari Alföldy wint de Filter Vertaalprijs!
woensdag 9 april 2014

Mari Alföldy, die de roman Satanstango van László Krasznahorkai uit het Hongaars vertaalde, heeft de Filter Vertaalprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens het City2Cities Literatuurfestival in Utrecht.

In het juryrapport stond: "De jury voelde zich door deze Satanstango al evenzeer ingepakt als door de stilistische brille van Mari Alföldy."

Alföldy (1962) is sinds 1998 werkzaam als literair vertaler en vertaalde eerder al vele vooraanstaande Hongaarse auteurs, waaronder Sándor Márai. De vertaling van Satanstango is volgens de jury "een parel op haar kroon".

De Filter Vertaalprijs wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt en kwam onlangs nog in het nieuws. Door een bijdrage van een aantal uitgevers, waaronder Wereldbibliotheek, werd het prijzengeld vertienvoudigd van €1.000 naar €10.000.

Pers en publiek in Hongarije herkenden Satanstango onmiddellijk als een werk van klassieke allure toen het in 1985 verscheen. Ondanks de communistische censuur werd het een groot succes, en internationaal werd het niet veel later bejubeld als een meesterwerk. Inmiddels is het vertaald in o.a. het Engels, Duits, Frans, Spaans, en nu dus ook op fantastische wijze in het Nederlands.