donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu €15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van Daniël Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

Feestelijke boekpresentatie Maarten Brands
maandag 9 december 2013

Op 6 december verschenen, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, twee bundelingen van het werk van Maarten Brands: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt. De feestelijke presentatie van beide bundels vond vrijdagmiddag 6 december plaats in Felix Meritis.

Tijdens deze presentatie spraken oud-studenten van Brands én emeritus hoogleraren Piet de Rooy en Piet Blaas over historiseren met en leren van Maarten Brands. Uitgever Koen van Gulik sprak over Maarten Brands uitgeven en zette initiatiefnemers en redacteuren van de bundelingen Piet Blaas en Annette de Weger in het zonnetje voor al hun harde werk. Brands zelf signeerde en sprak ook een dankwoord uit, zoals te zien op de foto. Ter verhoging van de feestelijke sfeer was er muziek van het Bastiaan Woltjer-trio, met Bastiaan Woltjer op trombone, Mark Tuinstra op gitaar en Marko Bonarius op de contrabas.

‘Of men nu minister of automonteur is, we menen geen boodschap te hebben aan het verleden en het verleden niet aan ons. De aard en kwaliteit van ons geschiedenisonderwijs zullen wel mede aan dat euvel debet zijn; ook in dit opzicht krijgt een samenleving nu eenmaal wat zij verdient.’
– Maarten Brands

Maarten Brands (Haarlemmermeer, 1933) was van 1970 tot 1988 hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn vaak tegendraadse standpunten oefende hij grote invloed uit op een hele generatie historici na hem. Hij schreef talloze afzonderlijk artikelen en essays over de meest uiteenlopende aspecten van zijn vakgebied. Ter gelegenheid van Brands’ tachtigste verjaardag verschenen op 6 december bij Wereldbibliotheek twee bundels met daarin een uitgebreide selectie uit deze artikelen: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt.

In Karrensporen onder het asfalt maakt de lezer kennis met zijn denkbeelden over internationale politiek, Europa voor en na de val van de Muur, de Duitse geschiedenis, en naoorlogs Nederland.

In Het arsenaal van de geschiedenis schrijft hij met scherp geslepen pen over het ontdekken van lijnen en patronen in het schijnbaar ongestuurde menselijk handelen. Hij gaat in gesprek met de groten uit zijn vakgebied, van Jan Romein tot Pierre Bayle en van Friedrich Meinecke tot Sebastian Haffner, en hij laat zien hoe het historisch denken een handvat is geworden om greep te krijgen op de geschiedenis van Duitsland, de Eerste Wereldoorlog, het moderne Nederland, de complexe ontwikkeling van de Europese Unie en de trans-Atlantische relaties.