donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

donderdag 1 maart 2018
Lees nu alvast een fragmant uit Vaderland van Fernando Aramburu

dinsdag 20 februari 2018
Het leven in tijden van vrede op longlist van Europese Literatuurprijs

vrijdag 16 februari 2018
De winter voorbij van Isabel Allende op nummer 1 in de Bestseller60!

Feestelijke boekpresentatie Maarten Brands
maandag 9 december 2013

Op 6 december verschenen, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, twee bundelingen van het werk van Maarten Brands: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt. De feestelijke presentatie van beide bundels vond vrijdagmiddag 6 december plaats in Felix Meritis.

Tijdens deze presentatie spraken oud-studenten van Brands én emeritus hoogleraren Piet de Rooy en Piet Blaas over historiseren met en leren van Maarten Brands. Uitgever Koen van Gulik sprak over Maarten Brands uitgeven en zette initiatiefnemers en redacteuren van de bundelingen Piet Blaas en Annette de Weger in het zonnetje voor al hun harde werk. Brands zelf signeerde en sprak ook een dankwoord uit, zoals te zien op de foto. Ter verhoging van de feestelijke sfeer was er muziek van het Bastiaan Woltjer-trio, met Bastiaan Woltjer op trombone, Mark Tuinstra op gitaar en Marko Bonarius op de contrabas.

‘Of men nu minister of automonteur is, we menen geen boodschap te hebben aan het verleden en het verleden niet aan ons. De aard en kwaliteit van ons geschiedenisonderwijs zullen wel mede aan dat euvel debet zijn; ook in dit opzicht krijgt een samenleving nu eenmaal wat zij verdient.’
– Maarten Brands

Maarten Brands (Haarlemmermeer, 1933) was van 1970 tot 1988 hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn vaak tegendraadse standpunten oefende hij grote invloed uit op een hele generatie historici na hem. Hij schreef talloze afzonderlijk artikelen en essays over de meest uiteenlopende aspecten van zijn vakgebied. Ter gelegenheid van Brands’ tachtigste verjaardag verschenen op 6 december bij Wereldbibliotheek twee bundels met daarin een uitgebreide selectie uit deze artikelen: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt.

In Karrensporen onder het asfalt maakt de lezer kennis met zijn denkbeelden over internationale politiek, Europa voor en na de val van de Muur, de Duitse geschiedenis, en naoorlogs Nederland.

In Het arsenaal van de geschiedenis schrijft hij met scherp geslepen pen over het ontdekken van lijnen en patronen in het schijnbaar ongestuurde menselijk handelen. Hij gaat in gesprek met de groten uit zijn vakgebied, van Jan Romein tot Pierre Bayle en van Friedrich Meinecke tot Sebastian Haffner, en hij laat zien hoe het historisch denken een handvat is geworden om greep te krijgen op de geschiedenis van Duitsland, de Eerste Wereldoorlog, het moderne Nederland, de complexe ontwikkeling van de Europese Unie en de trans-Atlantische relaties.