zoek op deze website

Nieuws     

maandag 12 november 2018
Voorjaarsaanbieding 2019 nu online!

maandag 29 oktober 2018
'Vaderland' van Fernando Aramburu wordt tv-serie

vrijdag 26 oktober 2018
Annemarie Estor wint Jan Campert-prijs

dinsdag 16 oktober 2018
Finse auteur Arto Paasilinna overleden

vrijdag 12 oktober 2018
Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

donderdag 4 oktober 2018
Isabel Allende ontvangt National Book Lifetime Achievement Award

dinsdag 28 augustus 2018
Kreek Daey Ouwens te gast op de Nacht van de Poëzie

dinsdag 7 augustus 2018
Lovende recensies voor toneelstuk 'The Lehman Trilogy' van Stefano Massini

donderdag 26 juli 2018
Internationale première HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

maandag 2 juli 2018
Markus van der Graaff te gast bij Lezentv

Meer nieuws... -->

Nederlandse geschiedenis in een Algerijnse uitgave
donderdag 24 oktober 2013

Historicus Niek Pas zal op woensdag 6 november in Algiers als eregast aanwezig zijn op de Salon International du Livre d’Alger (Internationale Boekenbeurs Algiers), die plaatsheeft van 31 oktober tot 9 november. Dan wordt Les Pays-Bas et la guerre d’Algérie ('Nederland en de Algerijnse oorlog') gepresenteerd, de Frans-Algerijnse vertaling van zijn boek Aan de wieg van het moderne Nederland. Nederland en de Algerijnse oorlog 1954-1962 dat in 2008 bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen.

In dit fascinerende boek vertelt Niek Pas hoe Nederland reageerde op de bloedige oorlog die Frankrijk in zijn kroonkolonie Algerije uitvocht tegen de onafhankelijkheid. Terwijl de Nederlandse regering Frankrijk steunde, keerden pers en publieke opinie zich tegen de oorlog. Er werden solidariteitsacties georganiseerd, de journalistiek trok haar eigen plan, en voor het eerst was het leed ook in de huiskamers te zien: op de televisie. Zo maakt Niek Pas duidelijk dat ruim tien jaar voor de roerige jaren zestig de vernieuwing in Nederland al in volle gang was: een zelfbewuste publieke opinie, zelfontplooiing, solidariteit met de verdrukten, onafhankelijke media, de doorbraak van de televisie, en de Tweede Wereldoorlog als allesoverheersend moreel referentiekader. Voor deze Algerijnse uitgave heeft Niek Pas het oorspronkelijke Nederlandse boek bewerkt en toegesneden op de Algerijnse lezer.

Éditions Barzakh, winnaar van de Grote Prins Clausprijs 2010, geeft dit boek uit op omdat over de Nederlandse betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd weinig bekend is, en omdat de auteur de humanitaire hulpverlening aan Algerijnse vluchtelingen in Marokko en Tunesië centraal stelt – een onderbelicht thema in de omvangrijke literatuur over de Algerijnse vrijheidsoorlog.


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)