donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

donderdag 1 maart 2018
Lees nu alvast een fragmant uit Vaderland van Fernando Aramburu

dinsdag 20 februari 2018
Het leven in tijden van vrede op longlist van Europese Literatuurprijs

vrijdag 16 februari 2018
De winter voorbij van Isabel Allende op nummer 1 in de Bestseller60!

Nederlandse geschiedenis in een Algerijnse uitgave
donderdag 24 oktober 2013

Historicus Niek Pas zal op woensdag 6 november in Algiers als eregast aanwezig zijn op de Salon International du Livre d’Alger (Internationale Boekenbeurs Algiers), die plaatsheeft van 31 oktober tot 9 november. Dan wordt Les Pays-Bas et la guerre d’Algérie ('Nederland en de Algerijnse oorlog') gepresenteerd, de Frans-Algerijnse vertaling van zijn boek Aan de wieg van het moderne Nederland. Nederland en de Algerijnse oorlog 1954-1962 dat in 2008 bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen.

In dit fascinerende boek vertelt Niek Pas hoe Nederland reageerde op de bloedige oorlog die Frankrijk in zijn kroonkolonie Algerije uitvocht tegen de onafhankelijkheid. Terwijl de Nederlandse regering Frankrijk steunde, keerden pers en publieke opinie zich tegen de oorlog. Er werden solidariteitsacties georganiseerd, de journalistiek trok haar eigen plan, en voor het eerst was het leed ook in de huiskamers te zien: op de televisie. Zo maakt Niek Pas duidelijk dat ruim tien jaar voor de roerige jaren zestig de vernieuwing in Nederland al in volle gang was: een zelfbewuste publieke opinie, zelfontplooiing, solidariteit met de verdrukten, onafhankelijke media, de doorbraak van de televisie, en de Tweede Wereldoorlog als allesoverheersend moreel referentiekader. Voor deze Algerijnse uitgave heeft Niek Pas het oorspronkelijke Nederlandse boek bewerkt en toegesneden op de Algerijnse lezer.

Éditions Barzakh, winnaar van de Grote Prins Clausprijs 2010, geeft dit boek uit op omdat over de Nederlandse betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd weinig bekend is, en omdat de auteur de humanitaire hulpverlening aan Algerijnse vluchtelingen in Marokko en Tunesië centraal stelt – een onderbelicht thema in de omvangrijke literatuur over de Algerijnse vrijheidsoorlog.