donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu €15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van Daniël Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

Nederlandse geschiedenis in een Algerijnse uitgave
donderdag 24 oktober 2013

Historicus Niek Pas zal op woensdag 6 november in Algiers als eregast aanwezig zijn op de Salon International du Livre d’Alger (Internationale Boekenbeurs Algiers), die plaatsheeft van 31 oktober tot 9 november. Dan wordt Les Pays-Bas et la guerre d’Algérie ('Nederland en de Algerijnse oorlog') gepresenteerd, de Frans-Algerijnse vertaling van zijn boek Aan de wieg van het moderne Nederland. Nederland en de Algerijnse oorlog 1954-1962 dat in 2008 bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen.

In dit fascinerende boek vertelt Niek Pas hoe Nederland reageerde op de bloedige oorlog die Frankrijk in zijn kroonkolonie Algerije uitvocht tegen de onafhankelijkheid. Terwijl de Nederlandse regering Frankrijk steunde, keerden pers en publieke opinie zich tegen de oorlog. Er werden solidariteitsacties georganiseerd, de journalistiek trok haar eigen plan, en voor het eerst was het leed ook in de huiskamers te zien: op de televisie. Zo maakt Niek Pas duidelijk dat ruim tien jaar voor de roerige jaren zestig de vernieuwing in Nederland al in volle gang was: een zelfbewuste publieke opinie, zelfontplooiing, solidariteit met de verdrukten, onafhankelijke media, de doorbraak van de televisie, en de Tweede Wereldoorlog als allesoverheersend moreel referentiekader. Voor deze Algerijnse uitgave heeft Niek Pas het oorspronkelijke Nederlandse boek bewerkt en toegesneden op de Algerijnse lezer.

Éditions Barzakh, winnaar van de Grote Prins Clausprijs 2010, geeft dit boek uit op omdat over de Nederlandse betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd weinig bekend is, en omdat de auteur de humanitaire hulpverlening aan Algerijnse vluchtelingen in Marokko en Tunesië centraal stelt – een onderbelicht thema in de omvangrijke literatuur over de Algerijnse vrijheidsoorlog.