Kreek Daey Ouwens te gast op de Nacht van de PoŽzie

Internationale premiŤre HBO serie ĎDe geniale vriendiní van Ferrante op Filmfestival van VenetiŽ

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

Arjaan van Nimwegen in Perdu!
woensdag 5 juni 2013

Arjaan van Nimwegen spreekt vrijdagavond 7 juni in Perdu op een avond over de betekenis van utopieŽn en dystopieŽn in architectuur en literatuur. De auteur van Westerlingen zal, naar aanleiding van deze roman, in zijn lezing ingaan op onder andere de ontmaskerende functie van literatuur die kritiek levert op het uniforme karakter van utopieŽn.

De bezette stad IV - Utopie tot dystopie: dromen verbeeld

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Deur open: 20:00 uur
Met: Han van der Vegt, Arjaan van Nimwegen en Mark Minkjan

Vierde avond in de reeks Bezette Stad, een serie interdisciplinaire programmaís waarin we onderzoek doen naar de bezetting van de stad en de rol die kunst, literatuur en in het bijzonder de poŽzie hierin spelen.

Tijdens ĎDe bezette stad IVí gaan we in op de betekenis van utopieŽn en dystopieŽn in architectuur en literatuur. In de toekomstdromen van de utopie worden nieuwe, ideale steden ťn mensen geschapen, maar de scheidslijn tussen utopie en dystopie blijkt dun. Hoe kan een utopie omslaan in dystopische taferelen? En als de modernistische utopie achterhaald is geraakt, hoe ziet de utopie er anno 2013 dan nog uit?

Dat stadsplanning niet neutraal is maar uitdrukking geeft aan een bepaald mensbeeld komt duidelijk naar voren in Arjaan van Nimwegens Westerlingen. De roman schetst een utopische samenleving waarin rationaliteit verheven is tot ideologie. Deze rationaliteit wist het verleden uit en maakt dat elke dag Ďnieuwí is, maar mens noch stad blijken zich volledig te laten beheersen. In zijn lezing zal Van Nimwegen ingaan op o.a. de ontmaskerende functie van literatuur die kritiek levert op het uniforme karakter van utopieŽn.

Mark Minkjan laat zien hoe utopische dromen de reŽle stadsplanning in de loop der tijd beÔnvloed hebben en vraagt zich af hoe belangrijk of juist gevaarlijk de utopie vandaag de dag nog is. Minkjan is als onderzoeker betrokken bij het platform Failed Architecture en werkt mee aan diverse projecten, zoals Farming the City en WeOwnTheCity. Op Twitter verzamelt hij nieuws over steden via @Markminkjan.

Tot slot sturen we, zoals elke editie, een dichter de stad in. Han van der Vegt, dichter en vertaler gaat op zoek naar utopische en dystopische omgevingen in Amsterdam.