donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu Ä15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van DaniŽl Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

Martijn Knol in Perdu!
maandag 29 april 2013

Naar aanleiding van een oproep van Martijn Knol organiseert Perdu vrijdagavond 3 mei een avond over de Nederlandse filosofische roman. De auteur van Alles kan kapot (2011) zal zelf ook zijn licht over de literatuur, de filosofie, en het grensgebied daartussen laten schijnen.

De filosofische roman

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Deur open: 20:00 uur
Met: Carel Peeters, Dirk van Weelden, Martijn Knol en Stephan Enter.

Op 9 maart van dit jaar deed Martijn Knol op www.tirade.nu een oproep aan Perdu om nog eens een avond over de Nederlandse filosofische roman te maken. Hij deed dat aan de hand van een essay dat van Maxim Februari in 1993 in de Post Perdu verscheen. Dit essay was wederom de vrucht van een avond die twintig jaar geleden bij Perdu plaatsvond. De deelnemers waren toen Maxim Februari, Carel Peeters, Renť Boomkens en Gijs IJlander. Februari is ditmaal verhinderd vanwege een verblijf in het buitenland, maar Peeters is wel voor een tweede keer van de partij.

Aan de hand van korte essays en /of voordrachten zal gereflecteerd worden op de grote vragen omtrent de Nederlandse filosofische roman: Wat is de Nederlandse filosofische roman? Wat is de rol van de filosofie voor de roman en vice versa? Wie schrijft er tegenwoordig nog filosofische romans? En wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en filosofie? Na de pauze zullen tenslotte de deelnemers aanschuiven voor een gesprek over dit en nog veel meer.

Carel Peeters is sinds 1973 werkzaam bij Vrij Nederland. Van 1987 tot í92 was Peeters bijzonder hoogleraar in de literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, waaronder Het avontuurlijke uitzicht (1976), Echte kennis: essays over filosofie in literatuur (1991), Pakhuis De Tandeloze Tijd (1998) en Gevoelige ideeŽn: over de andere Verlichting (2008). In 1985 kreeg Peeters de Dr. Wijnaendts Francken-prijs toegekend en in 2008 ontving hij de vijfjaarlijkse Jacobson-prijs.

Dirk van Weelden is schrijver en filosoof. Hij ontving voor zijn roman Mobilhome (1991) de Multatuliprijs. Voor zijn oeuvre tot dan toe ontving hij in 1999 de Frans Kellendonkprijs. In 2003 verscheen Looptijd en in 2005 Straatsofa, dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. In 2007 publiceerde hij de roman Het middel.

Martijn Knol schreef De duiker (2003), Aphinar, een romantische tragedie (2007) en Alles kan kapot (2011). Verder schreef hij essays, korte verhalen en kritieken voor Armada, Tirade, De Reactor en nY. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactielid van Tirade.

Stephan Enter sleepte al met zijn debuut, de verhalenbundel Winterhanden (1999), een nominatie voor de Libris literatuurprijs binnen. Zijn eerste roman verscheen in 2004, onder de naam Lichtjaren. Sindsdien schreef Enter onder andere Spel (2007) en Grip (2011); wederom nominaties voor de Libris literatuurprijs, ditmaal begeleid door onder andere de AKO-literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor Grip.