Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

Symposium over 'De figuur in het tapijt'
dinsdag 5 februari 2013

Vorig jaar verscheen De figuur in het tapijt, de essaybundel van Daniël Rovers waarin hij graaft in de oeuvres van zes toonaangevende Nederlandse auteurs. Op de Vrije Universiteit Brussel wordt op 12 februari een klein symposium rond het boek georganiseerd.

De figuur in het tapijt

Wie onbevooroordeeld een literair werk wil lezen, heeft het niet gemakkelijk. Het schrijversimago staat hem in de weg. De foto op een boekomslag, de uitspraken in interviews, de opgebouwde reputatie – deze elementen vormen samen dit schrijversimago, dat tussen de tekst en de lezer staat. Er is maar één oplossing: terug naar de bron. In het werk kijken naar de zinnen die een auteur heeft geschreven, naar de metaforen die hij munt, de komma’s die hij zet. Alleen daardoor is het schrijversbeeld te ontdekken dat een auteur in zijn werk heeft willen oproepen.
Dit is het uitgangspunt voor Daniël Rovers, die in De figuur in het tapijt in de oeuvres graaft van zes toonaangevende Nederlandse auteurs: Frans Kellendonk, Willem Jan Otten, Tonnus Oosterhoff, Marie Kessels, M. Februari en Marc Kregting. En bij ieder van hen stuit hij op de vraag waarom hun baanbrekende teksten zulke scherpe reacties opriepen.

Bestel het boek hier.

Symposium

Op 12 februari om 14:00 uur organiseert het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur ism de onderzoeksgroep CLIC op de VUB een klein symposium rond De figuur in het tapijt.
Christophe van Gerrewey, Sofie Gielis, Marc Kregting en Matthieu Sergier spreken elk tien minuten over een hoofdstuk uit het boek, in aanwezigheid van de auteur. Iedereen is van harte welkom. Er wordt afgesloten met een borrel.

12 februari 2013, 14:00 uur
VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussel, lok. D.3.13