Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

Peter Raedts genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs
maandag 9 juli 2012

Peter Raedts is met De ontdekking van de Middeleeuwen - Geschiedenis van een illusie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012. De longlist met tien titels werd zaterdag 7 juli in de Volkskrant bekend gemaakt.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd:

Bart van der Boom: ‘Wij weten niets van hun lot'. Gewone Nederlanders en de Holocaust, Piet Emmer en Jos Gommans: Rijk aan de rand van de wereld. De geschiedenis van Nederland overzee 1600-1800, Coos Huijsen: Nederland en het verhaal van Oranje, Ileen Montijn: Hoog geboren. 250 jaar adellijk leven in Nederland, Jos Palm: Moederkerk. Ondergang van de roomse kerk, Lodewijk Petram: De bakermat van de beurs. Hoe in zeventiende-eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond, Peter Raedts: De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie, Jan Willem Stutje: Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair, Marja Vuijsje: Ons kamp. Een min of meer joodse geschiedenis, H.L. Wesseling: De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970.

Jury
De jury van 2012 wordt gevormd door Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis, Maatschappij en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; Carla Boos, voormalig eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Johannes Houwink Ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant.

Uitreiking
Begin september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd, en buigt de jury zich over de uitverkiezing van de winnaar. Op 27 oktober 2012 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Pieter Broertjes tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Libris Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.