Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale première HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Eredoctoraat voor Antonio Damasio
woensdag 3 februari 2010

De Universiteit Leiden viert op maandag 8 februari haar 87e lustrum. Het thema van dit lustrum luidt: ratio en emotie. Tijdens de lustrumdiesviering op maandag 8 februari 2010 krijgen drie wetenschappers een Leids eredoctoraat, waaronder de Portugese neuroloog en schrijver Antonio Damasio.

Neuroloog prof.dr. Antonio R. Damasio (Lissabon, 1944) is vooral bekend vanwege zijn boek De vergissing van Descartes, waarin hij de biologische basis van de werking van de hersenen onderzoekt. De titel van het boek verwijst naar de beroemde uitspraak van filosoof René Descartes: cogito ergo sum (ik denk, dus ik ben). Descartes geeft hiermee aan dat geest en lichaam gescheiden zijn. Damasio stelt dat onze rationele activiteiten, onze cognitie, gebaseerd zijn op onze emoties en dat onze emoties een lichamelijke status als basis hebben.

Erepromotor Philip Spinhoven: ‘Geen beter moment voor een eredoctoraat voor Damasio dan de start van het komende lustrum met ratio en emotie als thema. Damasio heeft als geen ander fundamenteel onderzoek verricht naar neurale systemen die ten grondslag liggen aan emoties en cognities. Hierbij heeft hij duidelijk gemaakt dat het zonder emoties onmogelijk is om rationeel te zijn. Zijn grote verdienste is verder dat hij deze inzichten op een voortreffelijke wijze heeft weten te vertalen naar een groter publiek met populair-wetenschappelijke boeken als De vergissing van Descartes en Ik voel, dus ik ben