donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu Ä15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van DaniŽl Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

Sybren Polet wint Gedichtendagprijs
donderdag 15 januari 2009

De dichters Sybren Polet, Peter Verhelst en Tonnus Oosterhoff winnen dit jaar de Gedichtendagprijzen.

De jury, bestaande uit de dichters Elma van Haren, Els Moors en Victor Schiferli, koos de drie beste Nederlandstalige gedichten van 2008 uit voor Poetry International. De winnende gedichten zullen, verwacht Schiferli, 'het poŽzieminnend deel van Nederland zeker aanspreken en voor anderen hopelijk een aansporing zijn een van deze dichtbundels ter hand te nemen'. Sybren Polet krijgt de prijs voor het gedicht 'Verdedigingsgrijs' uit zijn bundel Binnenstebuitenwereld.
Op Gedichtendag, donderdag 29 januari, wordt de Gedichtendagprijs uitgereikt aan de winnende dichters.

Sybren Polet, die al sinds vijftig jaar poŽzie publiceert, schreef volgens de jury met Binnenstebuitenwereld een levendige, vitale bundel: 'Als je zijn werk leest, voel je niet de last waarmee ouder wordende dichters schijnen te worstelen dat alles al is gezegd en het steeds moeilijker wordt zaken van een andere kant te bekijken. Polet gebruikt in het gedicht 'Verdedigingsgrijs' hedendaagse beelden op een geheel eigen wijze; hij zet zijn omgeving en zichzelf neer in een onbarmhartig scherp licht om alles te laten oplossen in de slotregel.'

VERDEDIGINGSGRIJS

Dag amper aan de supermnarkt ontsnapt.
Verdedigingsgrijs, de allernatuurlijkste kleur.
Leven een quastie van ondergeluk.
Eten

een krachttoer, een krachtmeting.

De ziel

als een hond met een kunstgebit,
gevangen in de draaideur van een warenhuis.

Eenhoog aan de gevel gekleefd
een hanvol bejaarde hangjongeren.
In de bomen enkele nagesynchroniseerde merels.
Op het gazon: een zielig hoopje massa- DNA
ter groottte van een molshoop.
Je speurt in de zwakke uitstraling.

Droom van een trauma:
de verstrooide as van een gecremeerde crimineel
die je door wind in het gezicht wordt geblazen.

De vijfvingerige leegte die je aangrijnst.

In de lucht: een eigenhandig gedolven mangat
dat je zult vullen met jezelf.
Laberdi laberda laberdonia.