donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu €15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van Daniël Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

19 september lezing Wiljo Oosterom
dinsdag 5 september 2006

Op dinsdag 19 september om 20.00 uur geeft schrijfster Wiljo Oosterom een lezing met PowerPoint-presentatie in de Centrale bibliotheek te Alkmaar. De titel van haar lezing luidt Kleur bekennen naar de titel van haar gelijknamige debuutroman.

Wiljo Oosterom heeft samen met haar man 18 kinderen grootgebracht, waaronder dove, meervoudig gehandicapte kinderen. Na de dood van haar man in 1990 trok zij in 1993 naar Afrika, een plek waarvan zij als kind al droomde. Zij richtte de stichting Silent Work op waarmee zij talrijke kleinschalige projecten opzet, die direct aan de plaatselijke bevolking ten goede komen. Inmiddels is zij getrouwd met een Afrikaans stamhoofd en kreeg zij ook een Afrikaanse naam: Woodi.

Rwanda
Door haar bijzondere netwerk heeft Wiljo Woodi Oosterom in Afrika toegang tot personen en instanties, waar Westerse hulpverleningsorganisaties vaak buitengehouden worden. In Rwanda helpt zij al jarenlang duizenden kinderen die tijdens de jarenlange genocide lichamelijk en geestelijk onherstelbaar beschadigd zijn. Wiljo Woodi Oosterom komt in zeer afgelegen gebieden waar inheemse gemeenschappen proberen in kleine groepen te overleven. Haar boek Sterren van Rwanda – over haar ervaringen met Rwandese oorlogskinderen – heeft heel wat losgemaakt. In 2005 verscheen haar debuutroman Kleur bekennen.

Kleur bekennen
Een westerse vrouw voelt een warme interesse voor Afrika. Haar bestaan verandert ingrijpend wanneer zij daar gaat wonen in een afgelegen dorp. Aanvankelijk duwt zij die nieuwe wereld van zich af, maar telkens als ze weer in Europa is verlangt ze ernaar terug.
Steeds meer raakt ze in de ban van dat primitieve Afrikaanse leven, dat is doortrokken van het genot van het moment en dat wordt bepaald door verbondenheid met de aarde én door het ontbreken van de tijd als maat.

Optimisme
Wiljo Woodi Oosterom wil westerse mensen deelgenoot maken van haar Afrikaanse ervaringen en komt geregeld naar Europa om over zichzelf en over haar organisatie Silent Work te vertellen. Van 17 augustus t/m 19 september exposeert zij foto’s in de Centrale bibliotheek. Haar optimisme en liefde voor andere mensen is aanstekelijk. Lees haar roman Kleur bekennen, bekijk haar foto-expositie én kom naar haar lezing!

Kaarten
Lezing dinsdag 19 september, aanvang 20.00 uur. Centrale bibliotheek, Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar. Toegang € 6,-. Pashouders Bibliotheek Alkmaar betalen € 5,-. Telefonisch reserveren kan van dinsdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur. Tel. (072) 515 66 44. Gereserveerde kaarten dienen een half uur voor aanvang van de lezing te worden opgehaald. Kijk voor meer informatie op de website: www.bibliotheekalkmaar.nl en op www.silentwork.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marja Scheltis, Centrale bibliotheek, tel. 072 – 515 66 44, of met:
Lara Bresser, tel. 020-6381899, e-mail: l.bresser@wereldbibliotheek.nl