donderdag 11 januari 2018
De Grote Elena Ferrante Avond op 6 maart!

woensdag 27 december 2017
De cowboykampioen van Aura Xilonen genomineerd voor Libris Mooiste Boekomslag 2017

dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu €15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van Daniël Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

Interview met Marco Kamphuis
maandag 1 mei 2006

De nieuwe roman Een rusteloos leven van Marco Kamphuis is zojuist verschenen. Lees nu een exclusief interview met de auteur.

Als ik jouw boeken met één woord zou moeten typeren, zou ik zeggen: tragikomisch. De humor wint het in Succes, je vorige boek, maar in Een rusteloos leven overheerst de tragiek.

‘Ik vind humor in literatuur heel belangrijk. Bijna alle schrijvers die ik bewonder, zijn grappig op een subtiele manier; er zijn maar weinig uitzonderingen. Humor en tragiek sluiten elkaar niet uit, integendeel, als je het goed doet, versterkt humor de tragiek juist.
Het is waar dat het treurige in Een rusteloos leven de overhand heeft. Astrid, de hoofdpersoon, heeft een gecompliceerd karakter. Ze is overgevoelig, impulsief, neigt naar somberheid – voor sommige mensen is het leven geen feest, laten we eerlijk zijn. Ze heeft erotische verlangens die ik gemakshalve maar even ‘duister’ zal noemen.
Het gezinsleven maakt haar niet gelukkig en ze verlaat haar echtgenoot en vijfjarig dochtertje voor een avontuurlijk ingestelde minnaar. Daarmee stort ze zich echter pas goed in het ongeluk, en uiteindelijk ziet ze de dood als de enige uitweg. Dat is dus een naargeestige geschiedenis. Zonder nu en dan een lichte toets aan te brengen, kun je zo’n verhaal eigenlijk niet vertellen, vind ik.
Het verhaal over een vrouw die overspel en zelfmoord pleegt is overigens niet nieuw. Madame Bovary van Flaubert en Anna Karenina van Tolstoj hebben op mij ooit een verpletterende indruk gemaakt. Die twee romans, die in de tweede helft van de negentiende eeuw geschreven zijn, hebben het fundament onder Een rusteloos leven gelegd.’

Het grote verlangen van Astrid, jouw hoofdpersoon, slaat om in wanhoop. Vond je het moeilijk haar innerlijke strijd te beschrijven?

‘Veel moeilijker dan ik had gedacht. Ik heb altijd met welwillende distantie tegen mijn personages aangekeken, in de veronderstelling dat dat het beste resultaat gaf. Met dit boek ging het echter anders. Mijn betrokkenheid is nog nooit zo groot geweest als bij Astrid, uitgerekend een vrouwelijk personage. Haar depressiviteit ging me dan ook niet in de koude kleren zitten; jij leest de gedachten die haar doodsverlangen begeleiden in een paar bladzijden, maar ik heb daar maanden aan gewerkt, snap je? Haar lot maakt dat ik me zelfs een klein beetje schuldig voel.’

Klik hier voor meer informatie over Een rusteloos leven.