zoek op deze website

Nieuws     

dinsdag 28 augustus 2018
Kreek Daey Ouwens te gast op de Nacht van de PoŽzie

dinsdag 7 augustus 2018
Lovende recensies voor toneelstuk 'The Lehman Trilogy' van Stefano Massini

donderdag 26 juli 2018
Internationale premiŤre HBO serie ĎDe geniale vriendiní van Ferrante op Filmfestival van VenetiŽ

maandag 2 juli 2018
Markus van der Graaff te gast bij Lezentv

maandag 2 juli 2018
Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

woensdag 6 juni 2018
Isabel Allende in 5-delige docuserie 'Sign of the Times - Gaan vrouwen de wereld redden?'

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

vrijdag 13 april 2018
Kronieken van de liefde van Elena Ferrante boekentip in RTL 5 Uur Live

Meer nieuws... -->

(Bloem)lezing Hans Groenewegen
vrijdag 10 maart 2006

Op vrijdag 17 maart 2006 zal Perdu een bloemlezingenavond organiseren. Hans Groenewegen, Tsead Bruinja en Henk van der Waal geven hun visie op de bloemlezing in Nederland.

Bloemlezingen
Wie de vele bloemlezingen die in Nederland verschijnen overziet, kan het niet ontgaan dat de meeste van deze bloemlezingen hun keuzes maken aan de hand van andere criteria dan poŽticale. Zo zijn er canonische bloemlezingen, die pretenderen niet op stijl of programma te selecteren maar alleen op een meestal niet nader begrip van 'kwaliteit', generatiebloemlezingen die vooral selecteren op leeftijd, bloemlezingen die een overzicht geven van de poŽzieproductie van een bepaald jaar, en een eindeloze stroom themabloemlezingen die selecteren op buitenpoŽtische thema's als liefde, dieren, en ga zo maar door. In veel bloemlezingen treffen we voorwoorden aan waarin wordt uitgelegd dat er niet op poŽticale gronden is gekozen om de pluriformiteit van de Nederlandse poŽzieproductie geen onrecht aan te doen. Er wordt wel gekozen, maar vrijwel
niet op poŽticale criteria die openlijk verantwoord worden door de samensteller. In de tijd van Paul Rodenko ging dat anders. Zijn beroemde bloemlezingen Nieuwe Griffels, Schone Leien en Met Twee Maten boden een scherpe keus met een heldere strategische bedoeling, en waren vergezeld van uitgebreide essays waarin de keus van de bloemlezer werd verantwoord, en die een standpunt innamen, een visie boden op wat poŽzie kon zijn. Zijn dergelijke bloemlezingen, die lijnen uitzetten, nog mogelijk in een poŽtisch veld dat meestal vooral als extreem pluriform wordt gezien? Perdu neemt de proef op de som en vraagt een aantal sprekers om een voorwoord te schrijven bij een imaginaire bloemlezing.

Lokatie:
Perdu
Kloveniersburgwal 86
Amsterdam

Aanvang:
20.30 uur

Toegang:
6/5 euro

Meer informatie:
www.perdu.nl
www.hansgroenewegen.nl


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)