donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

donderdag 1 maart 2018
Lees nu alvast een fragmant uit Vaderland van Fernando Aramburu

dinsdag 20 februari 2018
Het leven in tijden van vrede op longlist van Europese Literatuurprijs

vrijdag 16 februari 2018
De winter voorbij van Isabel Allende op nummer 1 in de Bestseller60!

Dirk Martens-prijs 2005 voor Sybren Polet
woensdag 7 december 2005

De Dirk Martens-prijs is toegekend aan Sybren Polet voor zijn driedelige autobiografie Een geschreven leven. ‘Hij heeft op een fijnzinnige en boeiende manier een beeld geschetst van cultureel, literair en maatschappelijk Nederland in de 20ste eeuw,’ aldus de jury. Daarnaast geeft zijn autobiografie volgens de jury (bestaande uit voorzitter Willem M. Roggeman en de leden Hugo Bousset, Sofie Gilis, Stefan Van den Bossche en Frans-Jos Verdoodt) ‘een uniek beeld van een schrijverschap dat meer dan een halve eeuw beslaat en dat hij heeft geïllustreerd met fragmenten uit zijn oeuvre, dat een heel aparte plaats inneemt in de Nederlandse letteren.’

De Dirk Martens-prijs is de literaire prijs van de Vlaamse stad Aalst en werd eerder toegekend aan onder anderen Hella Haasse (2003), Thomas Rosenboom (1997) en Cees Nooteboom (1994).

Sybren Polet, pseudoniem van Sybe Minnema, werd geboren in Kampen (Nederland) op 19 juni 1924. Al van jongs af aan verslindt hij veel boeken en hij weet dan ook al op zijn negende dat hij schrijver wil worden.
Onder het pseudoniem Sybren Polet, debuteert hij in 1949 met een gedicht in Podium. In 1952 treedt hij toe tot de redactie van dat tijdschrift en hij blijft er deel van uitmaken tot 1965.
Hij ontpopt zich tot een ware wereldreiziger. Hij doorkruist Europa en Afrika, maar uiteindelijk vestigt hij zich toch in Amsterdam.
Vanaf 1953, het jaar waarin hij de poëziebundel Demiurgasmen schrijft, tot nu heeft Sybren Polet in een onafgebroken stroom vele romans, verhalen, gedichten, essays, toneelstukken, kinderboeken en bloemlezingen uitgegeven. Zijn werk heeft de naoorlogse literatuur sterk beïnvloed. In zijn oeuvre ontwikkelde hij een herkenbare, eigen toon.
Polet is niet enkel als prozavernieuwer belangrijk, maar ook als uitgever van de bloemlezing Ander proza (1978) waarin hij het werk van een aantal schrijvers verzamelde die ingingen tegen de heersende prozaconventies en die een andere poëtica uitprobeerden.
In 1999 verscheen het grote prozawerk De hoge hoed der historie, dat niet alleen zeer goed ontvangen werd, maar ook wel eens Polets ‘magnum opus’ wordt genoemd.
De uitgave van zijn autobiografie in drie delen Een geschreven leven, wordt algemeen gezien als een verrijking van de literaire cultuur in Nederland en van de geschiedenis daarvan.
Sybren Polet ontving nog een aantal belangrijke literaire prijzen, zoals de Herman Gorterprijs, de Jan Campertprijs en de Busken Huetprijs. In 2003 kreeg Sybren Polet voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs, als ‘een late kroon’ op zijn werk, aldus de Standaard der Letteren.
(bron: persbericht Stad Aalst)

Meer over Een geschreven leven 1
Meer over Een geschreven leven 2