Internationale première HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

Nieuwe literatuurprijs vernoemd naar Sybren Polet
vrijdag 26 januari 2018

Trots! Nederland krijgt er een nieuwe grote literaire prijs bij: de Sybren Poletprijs. De prijs voor experimentele literatuur is vernoemd naar Sybren Polet, de in 2015 overleden dichter, schrijver en essayist. Met een geldbedrag van 35 duizend euro is de prijs na de P.C. Hooftprijs, Librisprijs en ECI-Literatuurprijs de grootste in het Nederlandse taalgebied.

De Sybren Poletprijs is een oeuvreprijs. De winnaar wordt gekozen door een vijfkoppige jury. Daarin zit naast voorzitter Joosten ook Bart Vervaeck, hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven en auteur van Op zoek naar een mens, over de Lokienreeks van Polet. Belangrijkste criterium: de Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver die de prijs wint, schrijft in de geest of traditie van Polets literaire werk.

Over Sybren Polet

Sybren Polet (1924-2015) was het pseudoniem van de in Kampen geboren Sybe Minnema. Hij debuteerde in 1949 in het blad Podium en schreef twaalf jaar later zijn eerste roman, Breekwater. Hierin was net als in onder meer zijn romans Verboden Tijd, De andere stad, Stadgasten en zijn bekendste boek, Mannekino, een rol weggelegd voor zijn personage Lokien Perdok.

Polet schreef naast romans ook poëzie, toneelstukken en kinderboeken. Hij werd gerekend tot de literaire beweging van de Vijftigers, experimenteerde graag met genres. Polet werd gedurende zijn carrière diverse malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2003 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.