maandag 4 maart 2019

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25
woensdag 9 augustus 2017

Op 5 september verschijnt de eerste Nederlandse vertaling van de feministische klassieker Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft. Ter ere hiervan organiseert Wereldbibliotheek op donderdagavond 7 september in samenwerking met Spui25 een avond rondom dit boek. Met o.a. Jet Bussemaker, Myriam Everard, Renée Römkens, Daan Roovers, Maartje Laterveer, Jannet Vaessen en Jabik Veenbaas. Kijk hier voor meer informatie!

In Pleidooi voor de rechten van de vrouw trok Wollstonecraft ten tijde van de Franse Revolutie ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande tijdgenoten over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici.

Welke relevantie heeft het boek nu nog, voor vrouwenrechten, emancipatie en feminisme? En waarom is het boek nu pas vertaald? Onder andere een feministe, historica, filosofe en minister geven antwoord op die vraag.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam