donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

woensdag 16 mei 2018
Fernando Aramburu wint literatuurprijs Premio Strega Europeo 2018

woensdag 4 april 2018
Vaderland van Fernando Aramburu in de Bestseller60!

maandag 19 maart 2018
Zomeraanbieding 2018

vrijdag 2 maart 2018
Veel persaandacht voor Vaderland van Fernando Aramburu

donderdag 1 maart 2018
Lees nu alvast een fragmant uit Vaderland van Fernando Aramburu

dinsdag 20 februari 2018
Het leven in tijden van vrede op longlist van Europese Literatuurprijs

vrijdag 16 februari 2018
De winter voorbij van Isabel Allende op nummer 1 in de Bestseller60!

Literair programma rondom Nikos Kazantzakis
maandag 6 maart 2017

Op 24 en 26 maart organiseert literair theater Salon Saffir een avond in het Mirliton Theater in Utrecht rondom Nikos Kazantzakis, auteur van o.a. Zorbás de Griek. Kazantzakis wordt beschouwd als een van de grootste Europese auteurs en liet een omvangrijk literair oeuvre na. Zie hier voor meer informatie over het programma.

Vrijdag 24 maart, 20.15 u - Nikos Kazantzakis: een leven van zoeken, strijden en denken - portret van de schrijver van Zorbás de Griek - door Hero Hokwerda en Joop Keesmaat

Zestig jaar geleden overleed de veelzijdige Griekse schrijver Nikos Kazantzakis (1883-1957), die beschouwd wordt als een van de grootste Europese auteurs. Hij liet een omvangrijk literair oeuvre na en hanteerde als levensmotto: ’Ik hoop niets, ik vrees niets, ik ben vrij’.

Hero Hokwerda, kenner en vertaler van Kazantzakis, schetst een portret van deze fascinerende auteur die in 1957 één stem te weinig kreeg voor de Nobelprijs en vooral met zijn romans, waaronder Leven en wandel van Zorbás de Griek, grote internationale bekendheid verwierf, zeker na de succesvolle verfilmingen van zijn werk. De recente nieuwe vertalingen van zijn romans tonen hoe actueel zijn werk is. Wat gebeurt er als in een Grieks dorp vluchtelingen arriveren? Kazantzakis schreef over dit thema reeds in 1948 in zijn inmiddels klassiek geworden en verfilmde roman Christus wordt weer gekruisigd. Acteur Joop Keesmaat vertolkt fragmenten uit het werk van de schrijver. Met beeldmateriaal.

Zondag 26 maart, 13.30 u - Zorba de Griek – film naar Kazantzakis’ roman Leven en wandel van Alexis Zorbás

Inleiding Hero Hokwerda, kenner/vertaler van Kazantzakis – Griekse wijn en hapjes. De film uit 1964 van de Cypriotische regisseur Michael Cacoyannis won meerdere Oscars. Met de onvergetelijke Anthony Quinn als Zorba. Met verder Alan Bates, Irene Papas en Lila Kedrova. Muziek van Theodorakis, én de befaamde sirtaki-dans.

Zie hier voor meer informatie over het programma.