dinsdag 7 november 2017
Nieuwe roman van Isabel Allende!

dinsdag 31 oktober 2017
Voorjaarsaanbieding 2018 online!

maandag 9 oktober 2017
Elke Veldkamp te gast bij VPRO Boeken

maandag 2 oktober 2017
Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante nu Ä15,00

woensdag 13 september 2017
De waren van DaniŽl Rovers op Shortlist ECI Literatuurprijs!

maandag 11 september 2017
Prachtige recensie in VPRO Gids over Het leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

woensdag 23 augustus 2017
Hoera! Wie vlucht en wie blijft van Ferrante nu ook in Bestseller60!

woensdag 9 augustus 2017
Ode aan Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft op 7 september in Spui25

dinsdag 25 juli 2017
Dieuwertje Blok spreekt luisterboeken Elena Ferrante in!

maandag 3 juli 2017
Najaarsaanbieding 2017 online!

Internationale Vrouwendag - Mary Wollstonecraft!
donderdag 2 maart 2017

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! Op 3 oktober verschijnt de eerste Nederlandse vertaling van Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft. Een feministische klassieker om alvast naar uit te kijken!

Over Pleidooi voor de rechten van de vrouw

Terwijl de Franse Revolutie nog volop in beweging was, schreef de oermoeder van het feminisme, Mary Wollstonecraft, in 1792 haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw. Daarin trok zij ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande denkers uit die tijd over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici. Wollstonecraft schreef haar pleidooi met grote felheid en levendigheid.

Over Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft(1759-1797) was een Engels schrijfster en feministe. In 1789 werd ze gegrepen door de revolutionaire ontwikkelingen in Frankrijk en in 1792 vertrok ze naar Parijs om de Franse Revolutie van nabij mee te maken, maar vermoedelijk ontvluchtte ze Londen ook als gevolg van de vernedering nadat de gehuwde schilder Johann Heinrich FŁssli haar voorstel om een driehoeksverhouding te beginnen had afgewezen. In datzelfde jaar schreef ze haar bekende feministische werk Pleidooi voor de rechten van vrouw. Ze schreef haar filosofische en literaire werk met grote felheid en levendigheid. Haar aanval op Rousseau is zo genadeloos, dat er van diens theorieŽn en persoon weinig overblijft.