Boek
Auteur

- Oorlog met de Salamanders
 

Alle Lansu in Het Parool over Oorlog met de Salamanders:

*****
Het vertelplezier spat van de pagina’s en Capek is vaak hilarisch in de uitvergrotingen waarmee hij deze satire op de menselijke beschaving vormgeeft. De roman verdient het te worden bijgezet in de anti-utopische literaire traditie, naast romans als 1984(George Orwell), Brave new world(Aldous Huxley) en The war of the worlds(H.G. Wells).


Een drankzuchtige scheepskapitein ontdekt voor de kust van een Aziatisch eiland een reusachtige, intelligente salamandersoort, die hij als goedkope arbeidskrachten aan het werk zet. De dieren verspreiden zich over de wereld en worden steeds slimmer. Ze leren praten, weten aan wapens te komen – en ontwikkelen zich tot Salamanders. Ze gaan de strijd met de mens aan.

Čapek's roman over de ondergang van de mensheid verscheen in 1936 en was een onmiddellijk succes: binnen een jaar verschenen er vertalingen in Duitsland, Frankrijk en Engeland; George Orwell vond er zijn inspiratie in voor Animal Farm.
Oorlog met de Salamanders is een hilarische, briljante afrekening met het opkomende nationaal-socialisme, het communisme en het racisme, maar vooral met het kapitalisme. Tot in de speelse typografie en illustraties maakt Čapek gebruik van talloze mogelijkheden om de ernst van zijn boodschap te maskeren met spot, lachlust en vertelplezier. Hij gebruikt allerlei stijlen en invalshoeken om het verhaal te vertellen, zoals hij ook deed in de veelgeprezen roman Een doodgewoon leven, waarover de pers onder meer schreef:

‘Met Een doodgewoon leven schreef Karel Čapek een intelligente en ook moderne roman, die net als het leven van haar hoofdpersoon in al zijn eenvoud veel complexer is dan de eerste indruk doet vermoeden.’ – Dagblad van het Noorden

‘Een klassiek geschreven boek, dat ongemeen scherp en zonder scherpslijperij aangrijpend fundamentele levensvragen stelt.’ – De leeswolf

‘Čapek is zo’n schrijver die vele decennia geleden in een glasheldere stijl zijn licht liet schijnen over de grote, tijdloze vragen van het leven, in een roman die leest alsof de inkt nog nat is.’ – De Standaard

Oorspronkelijke titel: Válka s mloky

Uit het Tsjechisch vertaald door: Irma Pieper

paperback met flappen

13x21 cm.

288 pagina's

ISBN 9789028423916

prijs € 17,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Een doodgewoon leven

Hordubal

Krakatiet

Meteoor

Oorlog met de Salamanders

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)