Boek
Auteur

- De hoed van Vermeer
 

Aan de hand van details uit de schilderijen van Vermeer tekent Timothy Brook een schitterend beeld van de wereldeconomie van de zeventiende eeuw.

Op het ene schilderij leunt een Nederlandse soldaat met een vilten hoed richting een lachend meisje. Op een ander schilderij weegt een vrouw zilverstukken bij een raam. Op een derde rollen enkele vruchten van een porseleinen schaal over een Turks tapijt. Je kunt de schilderijen van Johannes Vermeer bekijken om hun schoonheid maar Timothy Brook laat in dit boek de wereld achter de schilderijen zien.
In een soepele en frisse stijl trekt Brook de handelsroutes na die het mogelijk maakten dat een beverpels, een Turks tapijt en een Chinese schaal tegelijkertijd in een Delftse huiskamer terechtkwamen. De Canadese historicus zet de handelsgeest van de Nederlanders tegenover die van de Chinezen, en laat zo zien dat in de Gouden Eeuw het begin ligt van de wereldwijde betrekkingen en de wereldhandel in onze tijd.
De hoed van Vermeer werd onderscheiden met de prestigieuze Mark Lynton History Prize 2009

‘De hoed van Vermeer laat zien hoe de internationale economie zich openbaart in elk aspect van het dagelijks leven van de zeventiende eeuw. Het boek biedt niet alleen waardevolle historische inzichten maar is ook een feest om te lezen.’ – Washington Post

‘De Canadees Timothy Brook is zo’n historicus die over de wereldgeschiedenis kan vertellen alsof het een roman is en over de economische geschiedenis schrijft alsof het een detective betreft. Als je De hoed van Vermeer hebt gelezen, kijk je op een andere manier naar de wereld van Vermeer. En naar je eigen wereld.’ – Der Spiegel

‘De hoed van Vermeer is een gids naar de wereld achter de schilderijen, die je horizon verbreedt.’ – The Times

Oorspronkelijke titel: Vermeer's Hat: The Seventeenth Century and the Dawn of the Global World

Uit het Engels vertaald door: Els Naaijkens

paperback

14x22 cm.

320 pagina's

ISBN 9789028423558

prijs € 24,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De hoed van Vermeer

De kaart van mijnheer Selden

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)