|
Van de enorme plafonds van de Würzburger Residenz tot de muren van het paleis in Madrid: ze zijn allemaal beschilderd door de achttiende-eeuwse Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Tiepolo. Hij schilderde zijn fresco’s in opdracht van koningen en aartsbisschoppen. Ruimte voor zijn geheimen en fantasieën was er daarbij niet. Die vertrouwde hij daarom toe aan zijn gravures, waarvan hij er drieëndertig maakte. Op iedere gravure staan totaal verschillende en verontrustende personages afgebeeld: esoterische oosterlingen, mannelijke en vrouwelijke saters, uilen en slangen, en zelfs Jan Klaassen en de Dood.
Deze gravures van Tiepolo werden lang als louter decoratief beschouwd, hun verborgen betekenis werd niet begrepen. Daarmee overkwam hun hetzelfde als veel verhalen en objecten uit de klassieke en vroegmoderne tijd. Dit gegeven inspireerde Roberto Calasso. Hij gelooft immers dat de moderne mens niet zonder mythen kan, omdat niet alles verklaarbaar en controleerbaar is. Zo kijkt hij ook naar het werk van Tiepolo, en dat levert een even verrassend als diepgaand boek op. Vol bewondering beschrijft hij hoe Tiepolo ons, voordat de grauwsluier van de Verlichting de goden aan het zicht onttrok, een laatste blik op hun wereld gunde.
Oorspronkelijke titel: Il rosa Tiepolo
Uit het Italiaans vertaald door: Els van der Pluijm
paperback
13x21 cm.
312 pagina's
ISBN 9789028423367
prijs €
29,90
Alle leverbare titels van deze auteur:
De bruiloft van Cadmus en Harmonica De droom van Baudelaire De gloed De hemelse jager Het onbenoembare heden Het roze van Tiepolo K. Ka
|