Boek
Auteur

- Het roze van Tiepolo
 

Van de enorme plafonds van de WŁrzburger Residenz tot de muren van het paleis in Madrid: ze zijn allemaal beschilderd door de achttiende-eeuwse Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Tiepolo. Hij schilderde zijn frescoís in opdracht van koningen en aartsbisschoppen. Ruimte voor zijn geheimen en fantasieŽn was er daarbij niet. Die vertrouwde hij daarom toe aan zijn gravures, waarvan hij er drieŽndertig maakte. Op iedere gravure staan totaal verschillende en verontrustende personages afgebeeld: esoterische oosterlingen, mannelijke en vrouwelijke saters, uilen en slangen, en zelfs Jan Klaassen en de Dood.
Deze gravures van Tiepolo werden lang als louter decoratief beschouwd, hun verborgen betekenis werd niet begrepen. Daarmee overkwam hun hetzelfde als veel verhalen en objecten uit de klassieke en vroegmoderne tijd. Dit gegeven inspireerde Roberto Calasso. Hij gelooft immers dat de moderne mens niet zonder mythen kan, omdat niet alles verklaarbaar en controleerbaar is. Zo kijkt hij ook naar het werk van Tiepolo, en dat levert een even verrassend als diepgaand boek op. Vol bewondering beschrijft hij hoe Tiepolo ons, voordat de grauwsluier van de Verlichting de goden aan het zicht onttrok, een laatste blik op hun wereld gunde.

Oorspronkelijke titel: Il rosa Tiepolo

Uit het Italiaans vertaald door: Els van der Pluijm

paperback

13x21 cm.

312 pagina's

ISBN 9789028423367

prijs € 29,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De bruiloft van Cadmus en Harmonica

De droom van Baudelaire

De gloed

De hemelse jager

Het onbenoembare heden

Het roze van Tiepolo

K.

Ka

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)