Boek
Auteur

- Een geschiedenis van het moderne ItaliŽ
 

'L'Italia Ť fatta. Restano a fare gli italiani', ItaliŽ is af. Nu moeten de Italianen nog gemaakt worden', verzuchtte een van de grondleggers van het moderne ItaliŽ in 1861. In dat jaar werd de lappendeken van staten, staatjes en onafhankelijke steden verenigd in ťťn staat, het koninkrijk ItaliŽ.
Het waren profetische woorden. ItaliŽ mag dan wel een staat zijn, met alle instituties die daarbij horen, zoals een overheid, een parlement, een regering en een onafhankelijke rechtspraak, maar er is geen land in Europa waar de burgers zo weinig ophebben met de staat, als ItaliŽ. De belastingmoraal is er laag, corruptie is wijdverbreid, wetgeving wordt gemaakt naar de behoefte van politici, en justitie is gepolitiseerd. De staat is er om van te profiteren, het besef dat men ook zelf een bijdrage dient te leveren, is bij de meeste Italianen afwezig.
In dit boek laat Jaap van Osta zien hoe dit gebrek aan burgerzin het gevolg is van de geschiedenis van het moderne ItaliŽ, en welke kwalijke invloed dit heeft op het huidige functioneren van het land. Hij begint zijn boek in 1760, wanneer de eerste serieuze pogingen worden ondernomen ItaliŽ te verenigen, en hij eindigt in 2006 met de val van de regering-Berlusconi.

paperback

14x22 cm.

360 pagina's

ISBN 9789028422520

prijs € 19,50

Alle leverbare titels van deze auteur:

Een geschiedenis van het moderne ItaliŽ

Een geschiedenis van het moderne ItaliŽ

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)