Boek
Auteur

- Mannen van gezag
 

Op 13 februari 1849 betraden voor het eerst rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers de Tweede Kamer. Het jaar daarvoor had Thorbecke de grondwet gewijzigd. Waar de oude Kamer weinig te vertellen had, kreeg de Tweede Kamer met de invoering van de ministriŽle verantwoordelijkheid en tal van parlementaire machtsmiddelen nieuwe mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het landsbestuur. Maar de Tweede Kamerleden nieuwe stijl hadden nog geen idee hoe ze dat moesten doen. Ze kenden elkaar niet, laat staan dat zij wisten hoe het er in het parlement aan toe hoorde te gaan.
Jouke Turpijn laat aan de hand van hun woorden en daden zien hoe de parlementariŽrs in veertig jaar van de Tweede Kamer het gezaghebbende instituut hebben gemaakt dat zij nu is. Deze Mannen van gezag vonden met vallen en opstaan onze parlementaire cultuur uit en stonden aan de basis van allerlei spelregels, tradities, instrumenten en mores die nog altijd in gebruik zijn. Daarbij wonnen persoonlijke en opportunistische motieven het dikwijls van ratio, idealisme en het algemeen belang, zoals Thorbecke die oorspronkelijk met zijn grondwetswijziging had beoogd.

paperback

14x22 cm.

288 pagina's

ISBN 9789028422384

prijs € 19,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Mannen van gezag

Mannen van gezag (midprice)

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)