Boek
Auteur

- Omwille der billijkheid
 

Toen in 1893 onder leiding van minister Nicolaas Gerard Pierson in Nederland de inkomstenbelasting werd ingevoerd, was dat een klein wonder. Meer dan vijftig jaar hadden ministers en parlementariŽrs gepoogd tot zo'n heffing te komen. Voor- en tegenstanders hadden elkaar bestreden in debatten en geschriften, en met allerlei financiŽle en politieke argumenten. De Indische baten en het kiesrecht, tekorten in de schatkist en staathuiskundige theorieŽn, het werd allemaal gebruikt in de strijd om de hervorming van het belastingstelsel.

Omwille der billijkheid beschrijft de jarenlange strijd over de invoering van de inkomstenbelasting. Het schetst de wanhoop over het dreigende staatsbankroet in 1842, de bemoeizucht van de Nederlandse vorsten en de belastingverlichting onder conservatieve kabinetten. Talloze brochureschrijvers mengden zich in de discussie met onheilsprofetieŽn over de 'hatelijkste aller belastingen' of drongen juist aan op de onmiddellijke invoering van een inkomstenbelasting 'omwille van billijkheid'. Ten slotte maakten een doortastende minister, groeiende overheidsuitgaven en de roep om billijke belastingen de invoering van een Nederlandse Rijksinkomstenbelasting onontkoombaar.

paperback

14x22 cm.

362 pagina's

ISBN 978 90 284 1953 7

prijs € 34,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Omwille der billijkheid

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)