Boek
Auteur

Pepe Rodríguez - God is als vrouw geboren
 

God was aanvankelijk een vrouw. Tienduizenden jaren lang maakten mensen uitsluitend godinnenbeelden. Pas betrekkelijk kort geleden werd God een man.
In de prehistorie vielen de vele afzonderlijke godinnen samen in de ene Moedergodin. Dat was millennia lang een afspiegeling van de verhouding tussen man en vrouw: de vrouw schonk het leven en beschermde het, dus zij nam een dominante positie in.
Rond 3000 v. Chr. komt hier verandering in. De man krijgt meer macht en maakt de vrouw aan hem ondergeschikt. De ene Moedergodin wordt vervangen door afzonderlijke mannelijke goden, die ten slotte in het jodendom, het christendom en de islam samenvallen in de leidende gedachte dat er maar één God is – en dat is een man.

Vanuit verrassende invalshoeken legt wetenschapsjournalist Pepe Rodríguez uit hoe de mens eerst de taal moest leren voordat hij een godsbesef kon ontwikkelen, welke evolutionaire veranderingen daarbij kwamen kijken en welke economische en sociale ontwikkelingen noodzakelijk waren om de vrouwelijke God in een man te transformeren.
God is als vrouw geboren geeft een nieuw antwoord op eeuwenoude vragen over de plaats van God in de samenleving, en haalt een streep door de klassieke opvatting over de rol die de vrouw in de loop van de geschiedenis heeft gespeeld.

Oorspronkelijke titel: Dios nació mujer

Uit het spaans vertaald door: Erik Coenen

paperback

14x22 cm.

304 pagina's

ISBN 978 90 284 2049 6

prijs € 24,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

God is als vrouw geboren

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)