Boek
Auteur

- Het beginsel van leven en wasdom
 

In de twintigste eeuw bood het Nederlandse politieke bestel vastomlijnde bevolkingsgroepen (katholieken, liberalen, gereformeerden, hervormden, socialisten enzovoort) de mogelijkheid zich door politieke partijen in het parlement te laten vertegenwoordigen en invloed uit te oefenen op het landsbestuur. Met het verval van de zuilen, het afnemend ledental van de politieke partijen en de verplaatsing van de politieke macht naar ambtenaren en concultants, naar Europa en naar het lokale niveau, lijkt de levenscyclus van het Nederlandse politieke bestel ten einde. Maar waar komt dat bestel vandaan? Hoe ontstond de parlementaire democratie met landelijk georganiseerde politieke partijen? En wat is de oorsprong van de tegenstellingen die het Nederlandse politieke landschap de hele twintigste eeuw hebben getekend?

Ido de Haan beschrijft hoe de Nederlandse politiek in de negentiende eeuw ontstond. Hij laat zien hoe Nederlandse burgers na 1848 vorm gaven aan de politieke ruimte en aan hun onderlinge geschillen over de inrichting van de natie. Toen groeide de Grondwet uit tot Thorbecke's 'beginsel van leven en wasdom' van de nationale staat. Dit boek is niet alleen een sprankelende geschiedenis van de constitutie van de politiek, maar ook een heldere beschrijving van de zoektocht naar nieuwe politieke vormen.

paperback

14x22 cm.

224 pagina's

ISBN 978 90 284 1951 3

prijs € 29,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Het beginsel van leven en wasdom

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)