Boek
Auteur

- De affaire-Oss
 

De affaire-Oss. Van lokaal conflict tot nationale rel werpt nieuw licht op een beruchte zaak uit de vaderlandse criminele geschiedenis, die nog altijd grote actuele betekenis heeft. In het begin van de jaren '30 bevrijdde de marechaussee het Brabantse stadje Oss van de terreur van een aantal criminele families. Ze kreeg er een lintje voor van koningin Wilhelmina. Maar toen de marechaussee vervolgens zedendelicten en fraude op het spoor kwam, gepleegd door lokale notabelen en pastoors, raakte ze in conflict met baron Speyart van Woerden, de katholieke procureurgeneraal in Den Bosch. Wat aanvankelijk een plaatselijk conflict was, liep uit op een landelijke machtsstrijd over de marechausse en een botsing tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden van Nederland.
Historicus Jos Smeets laat met nieuw onderzoek zien dat het gebrekkige Nederlandse politiebestel aan de basis van de problemen lag. Aanvaringen tussen politieorganen onderling, maar ook met het openbaar ministerie waren aan de orde van de dag. Het ministerie van Justitie zag in de gebeurtenissen in Oss een buitenkans om de lastige marechaussee buitenspel te zetten. Een aanleiding was snel gevonden: de gebruikte opsporingsmethoden. Mede door de bemoeienis van de pers groeide de zaak uit tot een landelijke rel, en een politieke en bestuurlijke controverse die verzuild Nederland aan het wankelen bracht.

In de epiloog van zijn boek maakt Jos Smeets duidelijk dat de affaire-Oss model staat voor een zeer actuele kwestie: de strijd tussen verschillende overheidsinstellingen over het gezag over het opsporingsapparaat en de belangrijke rol die invloedrijke personen daarin spelen.

paperback

14x22 cm.

284 pagina's

ISBN 978 90 284 1940 7

prijs € 18,-

Alle leverbare titels van deze auteur:

De affaire-Oss

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)