Boek
Auteur

- Het hof van Willem van Oranje
 

Al voordat de Nederlanden in het conflict met Spanje een machtsfactor van belang waren geworden, was het aan het hof van Willem van Oranje (1533-1584) een komen en gaan van prinsen, edelen, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders. Dat bracht verplichtingen met zich mee. Wie internationaal wilde meetellen, diende hof te houden volgens precieze regels en protocollen, en in grootste stijl. Zo werd het hof van stadhouder Willem iedere dag voorzien van enorme hoeveelheden etenswaren, waaronder exotische als olijven, gedroogde pruimen, kappertjes, zeehond en parmezaanse kaas. Wel werd hij er regelmatig voor gewaarschuwd dat hij zich die luxe niet kon veroorloven: zijn hofhouding was boven zijn stand. Hij weigerde er zich iets van aan te trekken tot het echt niet langer kon.

Aan de hand van personeelslijsten, hofregels, tafeletiquettes, boodschappenlijsten, huishoudelijke memo's en vriendenboekjes deed marie-Ange onderzoek naar het hof van Willem van Oranje. Wie waren de hovelingen, waar kwamen ze vandaan en waarom bleven ze hem trouw toen hij zich tot het calvinisme bekeerde? Welke ceremonies waren gebruikelijk en wat was hun betekenis? Wat voor geschenken ontving Willem en gaf hij weg? En welke rol speelde maaltijden, cultuur en feesten? Hoe was zijn contact met de hovelingen, wat waren zijn voorkeuren op cultureel gebied?

Het hof van Willem van Oranje is een fascinerend boek over de hofhouding van de 'vader des vaderlands'.

paperback

14x22 cm.

400 pagina's

ISBN 978 90 284 1942 1

prijs € 29,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Het hof van Willem van Oranje

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Johannes Vermeerstraat 63, 1071 DN Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)