Alfred Döblin
 

Alfred Döblin (1878-1957) heeft het grootste deel van zijn leven in de schaduw gestaan van zijn collega Thomas Mann. Toch is er een periode geweest, tussen 1929 en 1933, dat van Döblin meer boeken werden verkocht (en vertaald) dan van Mann. Daar kwam een abrupt einde aan toen de nationaalsocialisten de macht grepen. Döblin ging in ballingschap naar de VS, waar hij twaalf jaar verbleef. Hij schreef er de ene na de andere roman, die niemand wilde lezen.

Na de oorlog keerde hij terug naar Berlijn, maar daar had men weinig op met auteurs die in exil waren gegaan en Döblin trok zich noodgedwongen terug in Frankrijk, vlak bij de Duitse grens. Ook daar bleef hij romans schrijven, maar verkocht werd zijn werk niet meer.

Döblin heeft zo'n twintig romans geschreven, waaronder verscheidene meesterwerken. Toch is hij de literatuurgeschiedenis ingegaan als de schrijver van dat ene boek, Berlin Alexanderplatz. Rainer Werner Fassbinder maakte er in 1980 een meesterlijke tv-verfilming van.

Alle leverbare titels van deze auteur:

Berlijn Alexanderplatz

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)