Lion Feuchtwanger
 

Lion Feuchtwanger (München, 1884 - Los Angeles, 1958) schreef historische romans als Jud Süss, Die hässliche Herzogin, en geëngageerde romans over zijn eigen tijd, zoals Erfolg en Die Geschwister Oppermann. De hoofdpersonen in zijn romans proberen zich te arrangeren met samenleving en staat, zonder hun individualiteit te verliezen. Dat leidt tot heftige conflicten, die niet altijd goed aflopen. Feuchtwanger tekent zijn hoofdpersonen met groot psychologisch raffinement en sympathie, maar hij sluit zijn ogen niet voor hun zwaktes en fouten.

Feuchtwanger groeide op in een gegoed Duits-Joods milieu. Na zijn studie begon hij met schrijven. In de jaren twintig en dertig waarschuwde hij keer op keer voor Hilter en de nazi’s. Na Hitler’s machtsovername in 1933 kon hij niet naar Duitsland terugkeren vanuit Amerika, waar hij op auteurstournee was. Hij vestigde zich in Zuid-Frankrijk. In 1940 vluchtte hij met zijn vrouw voor de Duitsers naar Amerika. Daar richtte hij met onder anderen Bertold Brecht en Heinrich Mann een uitgeverij op voor gevluchte Duitse schrijvers. Zijn communistische sympathieën maakten hem in de jaren vijftig zo verdacht dat hem het Amerikaanse staatsburgerschap onthouden werd.

Alle leverbare titels van deze auteur:

De erven Oppermann

De lelijke hertogin

Succes

Succes

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)